Utiliteitsgebouwen verduurzamen

Bent u eigenaar van een of meer utiliteitsgebouwen en wilt u verduurzamen? Of bent u als installatiebedrijf bezig met een verduurzamingsproject? Dan heeft u allerlei vragen. Wat zijn de mogelijkheden? Zijn die haalbaar, betaalbaar en veilig? En verdienen ze zichzelf wel terug? Leveren ze voldoende rendement op? Waar het om gaat is dat u de beste oplossing kiest voor uw specifieke situatie.

Next Source is er om u te helpen. We berekenen welke oplossing het efficiëntst is voor u en uw situatie en hoeveel u met die oplossing kunt besparen. Vervolgens ontzorgen we u door de realisatie uit handen te nemen.

 

Utiliteitspand duurzamer verwarmen

Er zijn verschillende moderne, energie-efficiënte systemen om uw utiliteitspand duurzamer te verwarmen. Goede voorbeelden zijn PVT-warmtepompen, systemen voor zonne-energie en zonthermie.
Ze zorgen allemaal voor een efficiëntere verwarming van het pand die minder energie verbruikt en de CO2-uitstoot dus verlaagt.

Isolatie van gevel, dak en vloer

Door een utiliteitspand te isoleren, zet u een belangrijke stap in de verduurzaming ervan. Isoleer de gevel, het dak en de vloeren, zodat er minder warmte verloren gaat én dat er minder kou binnenkomt. Zo is er in het pand minder verwarming nodig.

Energiebesparing voor MKB

Ook het installeren van zonnepanelen kan een interessante manier zijn om te verduurzamen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, waarmee onder andere de vraag naar verwarming en elektriciteit van het pand kan worden geregeld. Hierdoor hoeft het elektriciteitsnet minder stroom te leveren, en dat verlaagt zowel de CO2-uitstoot als de energierekening.

Gedrag van gebruikers

Tot slot valt er heel wat te winnen door gebruikers van een utiliteitspand te stimuleren om hun gedrag aan te passen. Een paar slimme voorbeelden:

  • Zet de thermostaat een paar graden lager
  • Installeer bewegingssensoren voor de verlichting
  • Geef gebruikers tips om energiebesparende maatregelen te nemen

Next Source helpt eigenaren of installatiebedrijven

Na een goed gesprek biedt Next Source begeleiding en advies van a-z. We maken heldere berekeningen voor u als eigenaar of installateur en zetten onze expertise in om actief bij te dragen aan de uitvoering van uw projecten.

We helpen u bij alle verduurzamingsprojecten voor utiliteitspanden. Door op een efficiënte manier te verduurzamen, kunt u:

  • Voldoen aan de steeds strengere duurzaamheidseisen
  • Aanzienlijke besparingen op de energierekening realiseren
  • Bijdragen aan een groenere wereld
 

Projecten

Next Source is gespecialiseerd in innovatieve projecten voor de utiliteit.
Bekijk projecten

Energiekosten besparen met zonne-energie

Zonnepanelen op utiliteitspanden

In de utiliteitsbouw valt het niet mee om een pand zelfvoorzienend te maken. Het gaat vaak om gestapelde bouw met relatief veel etages, veel gebruikers en weinig dakoppervlak. Het is dan lastig om voldoende zonnepanelen te plaatsen om aan de energiebehoefte te voldoen. Toch biedt zonne-energie vaak uitkomst door goed gebruik te maken van het beschikbare dakoppervlak en door efficiente duurzame oplossingen.

Zonnepanelen op carport

Een mooie oplossing is een innovatie die uw parkeerterrein maximaal benut. Door alle parkeerplaatsen te voorzien van een carport die geheel is bedekt met zonnepanelen, kunt u zowel het dakoppervlak als het parkeerterrein van uw pand gebruiken voor zonne-energie.

Vooral voor hotels met weinig dakoppervlak en veel parkeerruimte is het heel interessant om een carport te plaatsen voor eigen energieopwekking

Zonneboiler voor ziekenhuis of verzorgingshuis

Ziekenhuizen staan bekend om de grote hoeveelheden warm water die ze gebruiken. Daarvoor hebben ze warmwaterinstallaties van indrukwekkende afmetingen nodig. Vanwege de strenge hygiëne-eisen staat de boiler meestal op een hoge temperatuur ingesteld. Met een zonneboiler als voorverwarmer kunnen ziekenhuizen flink besparen op hun energiekosten.

In verzorgingstehuizen wordt warm water op een voorspelbare, consequente manier afgenomen. Hierdoor is de inzet van een zonneboiler heel rendabel, vooral omdat het warme water met name ’s ochtends wordt gebruikt. De opslag van zonne-energie is dus op elk moment mogelijk. Wel is het belangrijk een systeem van de juiste afmetingen te kiezen. Dat vraagt om een zorgvuldige berekening.

Zonnewarmte voor industriële processen

De bereiding, reiniging en verwarming van voedsel vraagt veel energie. Een zonnewarmtesysteem is vaak uitstekend geschikt om de energiekosten te verlagen. Zonnewarmte is in te zetten voor de productie van warm water en ter ondersteuning van de verwarmings- en/of reinigingsprocessen. Er zijn zelfs subsidieregelingen waarmee u de investering in korte tijd terugverdient. Laat u wel goed adviseren door een deskundige partij.

Collectief systeem voor collectieve woningbouw

Als een woningcorporatie kiest voor een collectief systeem om een nieuwe woonwijk van energie te voorzien, beschouwen wij dat als een utiliteitsproject. Next Source biedt begeleiding, berekeningen en advies als onderaannemer van de installateur. Wij ontzorgen de installateur door de bronnen te plaatsen en die turn-key op te leveren. De installateur koppelt daaraan de warmtepompen in de woningen.