Veelgestelde Vragen over Zonne-energie en Energieoplossingen | Next Source

Pushing answers forward


FAQ

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over zonne-energie, en alles wat daarbij komt kijken. Neem de tijd om door de informatie te bladeren en vind de antwoorden die je nodig hebt. Mocht jouw specifieke vraag er niet tussen staan, Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder met persoonlijk advies of aanvullende informatie..

Algemeen

Duurzame energie komt uit bronnen die onuitputtelijk zijn, zoals zon, wind en water. Het is belangrijk omdat het ons helpt de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, de klimaatverandering tegen te gaan en onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Door over te stappen op duurzame energie dragen we bij aan een schonere en gezondere planeet voor toekomstige generaties.

Zonne-energie wordt opgewekt door de zonnestralen om te zetten in elektriciteit met behulp van zonnepanelen (PV-systemen) of warmte met zonnecollectoren. Andere duurzame energiebronnen, zoals windenergie en waterkracht, maken gebruik van wind en water om energie op te wekken. Het verschil zit voornamelijk in de bron van de energie en de technologie die gebruikt wordt om deze energie om te zetten in bruikbare elektriciteit of warmte.

Of zonne-energie geschikt is voor jouw situatie hangt af van verschillende factoren, zoals de ligging, helling van je dak, en de hoeveelheid zonlicht die je locatie ontvangt. Daarnaast kan ook een veldopstelling een optie zijn, bijvoorbeeld als je geen geschikt dak hebt maar wel over voldoende ruimte op de grond beschikt. Verder speelt je energieverbruik een belangrijke rol. Een advies op maat door een expert kan je helpen om te bepalen welke zonne-energie oplossing voor jou de juiste keuze is. Wij bieden een gratis scan aan om de mogelijkheden in kaart te brengen.

Subsidies voor duurzame energie

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een subsidieregeling die financiële ondersteuning biedt aan particulieren, bedrijven, organisaties en instellingen die hun woning of pand willen verduurzamen door te investeren in duurzame energieprojecten. De ISDE-subsidie ondersteunt de aanschaf en installatie van duurzame energie- installaties zoals zonnepanelen, zonneboilers, windmolens en warmtepompen en isolatie maatregelen.

U kunt de ISDE-subsidie aanvragen voor projecten die bijdragen aan:
  • Het verminderen van CO2-uitstoot
  • Het behalen van de Nederlandse energie- en klimaatdoelstellingen
  • De ontwikkeling en implementatie van nieuwe technologieën op het gebied van duurzame energie

De Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++) is een subsidie voor bedrijven en (non-profit) instellingen die willen investeren in grote duurzame energieprojecten. Waar de ISDE-subsidie voornamelijk gericht is op kleinere projecten, zoals voor particulieren en kleine bedrijven, richt de SDE++-subsidie zich op grotere projecten die bijdragen aan de Nederlandse energie- en klimaatdoelstellingen. De SDE++-subsidie biedt ondersteuning voor projecten op het gebied van hernieuwbare energie, CO2- reducerende technologieën en andere technieken die bijdragen aan de energietransitie.

Ja, naast de landelijke ISDE- en SDE++-subsidies zijn er vaak ook regionale,lokale & sector specifieke subsidies beschikbaar voor verduurzamingsprojecten. Provincies, gemeenten en energiebedrijven bieden regelmatig eigen subsidies aan. Het is aan te raden om de websites van deze organisaties te raadplegen of contact met hen op te nemen om te informeren naar beschikbare subsidies en de voorwaarden die daarbij gelden.

Om in aanmerking te komen voor een ISDE- of SDE++-subsidie, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden die afhankelijk zijn van het type project en de categorie waarin het project valt. Het is belangrijk om de specifieke subsidievoorwaarden goed door te nemen voordat je een aanvraag indient. Daarnaast is het verstandig om te onderzoeken of er aanvullende regionale of lokale subsidies beschikbaar zijn die het project kunnen ondersteunen.

Ja, er zijn verschillende banken en andere financiële instellingen die stimuleringen en financieringsopties aanbieden voor duurzame energieoplossingen. Deze stimulansen kunnen bestaan uit voordelige leningen, subsidies of speciale voorwaarden voor projecten gericht op energiebesparing en groene energie. Daarnaast kunnen er ook regionale of nationale overheidsprogramma's zijn die extra steun bieden. Voor meer informatie over deze mogelijkheden en om te ontdekken welke opties het beste bij jouw situatie passen, kun je gerust contact met ons opnemen. We helpen je graag verder met een passend advies.

Producten & diensten

Een PVT-systeem combineert zonne-energie (PV) met thermische energie (T), waardoor je niet alleen elektriciteit maar ook warmte opwekt. Het rendement van een PVT-systeem kan hoger zijn omdat het efficiënter gebruik maakt van de beschikbare ruimte en zowel stroom als warmte levert. Dit maakt het vooral geschikt voor situaties waarin zowel elektriciteit als warm water nodig is.

De meeste zonne-energiesystemen gaan minimaal 25 jaar mee, maar de levensduur kan vaak oplopen tot 30 jaar of langer. De panelen verliezen wel wat rendement na verloop van tijd, maar dit is meestal minder dan 0,5% per jaar. Bij Next Source krijg je bovendien garantie op onze systemen, zodat je jarenlang zorgeloos van je zonne-energie kunt genieten. Zonnecollectoren voor warmte opwekking zijn hier een uitzondering in, deze hebben geen degradatie percentage.

De kosten van een zonne-energiesysteem variëren afhankelijk van de grootte van het systeem, het type panelen, de installatiekosten en eventuele extra opties zoals omvormers. Een zonne-energie systeem is aan te schaffen vanaf €. Factoren zoals de complexiteit van de installatie en de kwaliteit van de gebruikte materialen spelen ook een rol in de prijs.

De terugverdientijd van een zonne-energiesysteem ligt gemiddeld tussen de 6 en 10 jaar, afhankelijk van factoren zoals de aanschafkosten, je energieverbruik en de hoeveelheid zonlicht die je locatie ontvangt. Dankzij subsidies en regelingen kan deze periode vaak worden verkort. Daarna geniet je van gratis energievoor de resterende levensduur van het systeem.

Solar carports combineren de functies van een carport met die van een zonne- energiesysteem. Naast het bieden van beschutting voor je auto, wekken ze stroom op die je kunt gebruiken voor je locatie of het laden van je auto. Ze zijn ideaal voor locaties waar dakruimte beperkt is en dragen bij aan een efficiënter gebruik van beschikbare ruimte.

Ja, met behulp van een accu kun je de overtollige energie die je zonnepanelen opwekken opslaan om later te gebruiken, bijvoorbeeld 's avonds of tijdens bewolkte dagen. Dit maakt je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en kan helpen om je energierekening verder te verlagen. Een andere oplossing om overtollige energie op te slaan is door middel van een zonneboiler, deze slaat de energie op in warmte.

Door de stroomuitval valt de omvormer uit en wordt de energie van de panelen niet doorgegeven. Dit probleem kan ondervangen worden met energie opslag, afhankelijk van het type accu is het mogelijk om de opgewekte energie op te slaan en direct te gebruiken.

Zonnepanelen vereisen weinig onderhoud. Het is belangrijk om ze schoon te houden door ze periodiek af te spoelen met water, vooral als je in een gebied woont met veel stof of vuil in de lucht. Regelmatige inspecties helpen ervoor te zorgen dat je systeem optimaal blijft presteren.

Installatie en service

De installatie begint met een inspectie van je dak en een op maat gemaakt ontwerp voor jouw situatie. Vervolgens worden de zonnepanelen en de omvormer geïnstalleerd. Hoeveel tijd dit in beslag neemt is afhankelijk van de grootte van het systeem.

  • In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen, mits ze binnen het dakvlak blijven en niet te hoog uitsteken.
  • Voor monumentale panden of als je in een beschermd stads- of dorpsgezicht woont, kunnen er echter wel specifieke regels en vergunningsvereisten gelden.
  • Wanneer je zonnepanelen op een veldopstelling wilt plaatsen, zoals op een open stuk grond naast je woning of op een boerderijterrein, kan het zijn dat er wél een vergunning nodig is. Dit hangt vaak af van de lokale regelgeving, de grootte van de opstelling en de impact op de omgeving. Het is verstandig om dit bij de gemeente te controleren voordat je met de installatie begint.

Als er een probleem is met je zonne-energiesysteem, neem dan contact op met onze klantenservice. We sturen dan zo snel mogelijk iemand langs om het probleem te onderzoeken en op te lossen.

Wij streven we naar de hoogste kwaliteit en klanttevredenheid. Daarom bieden we uitgebreide garanties op al onze producten en diensten. Download onze garantievoorwaarden hier.