Misschien heeft u het wel eens op een energierekening gezien of gehoord bij het kiezen van een thuisbatterij of C&I energieopslagoplossing : kW en kWh. Deze twee begrippen lijken op elkaar, maar betekenen iets totaal anders. Toch worden ze vaak door elkaar gehaald. In deze blog leggen wij u precies uit wat het verschil is tussen kW (kilowatt) en kWh (kilowattuur), en waarom dat belangrijk is als u nadenkt over energie opslaan of uw eigen stroomverbruik.
Waarom is het verschil belangrijk?
Stel, u denkt na over het opslaan van energie. Misschien omdat u zonnepanelen heeft, of omdat u minder afhankelijk wilt zijn van het elektriciteitsnet. Dan komt u al snel de termen kW en kWh tegen. Het is handig om te weten wat ze betekenen, zodat u een goede keuze kunt maken.
kW en kWh: wat betekenen ze?
-
kW (kilowatt): Dit is het vermogen. Het geeft aan hoe snel een batterij stroom kan leveren of opnemen. Bij stroom geldt: hoe hoger het aantal kW, hoe meer apparaten u tegelijk kunt gebruiken.
-
kWh (kilowattuur): Dit is de hoeveelheid energie. Het zegt iets over de totale voorraad die u kunt opslaan, of het totaal dat u verbruikt.
Vergelijking.
Om het verschil duidelijk te maken, gebruiken we de voorraadkast als voorbeeld.
-
kWh is de hoeveelheid eten in uw kast. Hoe meer u op voorraad heeft, hoe langer u vooruit kunt.
-
kW is de grootte van de kastdeur. Heeft u een grote deur, dan kunt u snel veel tegelijk uit de voorraad halen. Is de deur smal, dan kunt u minder snel voorraad eruit halen.
Dus: de hoeveelheid bepaalt hoe lang u vooruit kunt, de snelheid bepaalt hoeveel u tegelijk kunt gebruiken.
Waarom energie opslaan?
Veel mensen met zonnepanelen merken het al: op zonnige dagen wekt u soms meer stroom op dan u direct verbruikt. Die extra energie kunt u opslaan in een thuisbatterij. Zo gebruikt u ’s avonds of op een bewolkte dag alsnog uw eigen stroom. Dat voelt logisch, is goed voor uw portemonnee en helpt het energienet stabiel te houden.
Waar let u op bij het kiezen van een thuisbatterij?
Capaciteit (kWh):Â Hoeveel energie wilt u kunnen opslaan? Wilt u alleen de avond overbruggen, of ook een paar dagen zonder zon?
Vermogen (kW):Â Gebruikt u veel apparaten tegelijk, of is uw verbruik meestal gespreid over de dag?
Toepassing:Â Wilt u vooral besparen, of is noodstroom bij uitval voor u belangrijk?
Praktisch voorbeeld
Stel, u heeft een thuisbatterij van 10 kWh en een vermogen van 2 kW. U kunt dan maximaal 2 kW (2.000 watt) tegelijk uit de batterij halen. Zet u de oven, waterkoker en wasmachine tegelijk aan? Dan is het handig als uw systeem genoeg vermogen heeft om dat allemaal tegelijk te leveren. Maar de totale hoeveelheid stroom die u kunt gebruiken, blijft 10 kWh.
Wat voor thuisbatterij heb ik nodig?
Uw Advies
Uw Invoer
Aanbevolen Systeem
Vraag een Offerte aan
Vul uw gegevens in om een vrijblijvende offerte te ontvangen op basis van dit advies.
Energieopslag is onmisbaar in een duurzame woning of bedrijf . Door slim om te gaan met kW en kWh, haalt u het maximale uit uw zonnepanelen en maakt u gebruik van een toekomstbestendig energiesysteem. Wilt u meer weten over energieopslag of bent u benieuwd welke oplossing bij uw situatie past? Neem gerust contact op met ons wij denken graag met u mee!
Deze blog is geschreven door Matti Moorman van Next Source, specialist in duurzame energieoplossingen, met een focus op energieopslag en zonne-energie.