Agrarische sector en verduurzaming

Als kalverhouder, melkveehouder of varkensboer heeft u veel energie nodig in de vorm van elektriciteit en/of warmte. De kans is groot dat u warmte opwekt met een systeem dat brandstof nodig heeft, zoals een gasketel of een biomassaketel.

Verduurzaming is niet alleen nodig omdat de overheid het wil of omdat het klimaat verandert. Het is ook pure noodzaak om de kosten te verlagen. Next Source adviseert, engineert, levert en installeert complete systemen voor zonnewarmte en zonnestroom waarmee u de energiekosten kunt verlagen. We rekenen voor u uit wat de efficiëntste agrarische energieoplossingen zijn en ontzorgen bij de realisatie ervan.

Zonnecollectoren voor agrarische sector, slim voor milieu en portemonnee

Zonnecollectoren voor de agrarische sector zijn een zeer rendabele oplossing voor agrarische bedrijven die veel warm water en/of warmte verbruiken. U kunt er uw investering in korte tijd mee terugverdienen.

Ook zonnepanelen bieden veel voordelen voor de agrarische sector. U kunt er uw eigen groene stroom mee opwekken en zo flink besparen op uw energierekening. Daarnaast draagt u met zonnepanelen bij aan een duurzame toekomst en vermindert u uw CO2-uitstoot.

Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld geschikt voor het aandrijven van elektrische apparatuur in uw veehouderij, zoals melkrobots, ventilatoren en verlichting.

Een zonneboilersysteem is de ideale voorverwarmer voor uw bestaande verwarmingssysteem. Het bestaat uit een aparte boiler, gecombineerd met zonnecollectoren op het dak. De collectoren zetten de gratis zonne-energie om in warm water en slaan dit op in een boilervat.

Agrarische energieoplossingen

Kalverhouders

In de intensieve veehouderij wordt heel veel warm water gebruikt. Witvleeskalveren kosten vaak tientallen duizenden euro’s aan gas per jaar. Met een duurzame oplossing die wij voor u samenstellen, kunt u dat gasverbruik misschien wel met 50% verlagen. Krijgt u voor die investering ook nog een subsidie, dan heeft u de aanschaf binnen een paar jaar terugverdiend.

Bij rosékalveren ligt het warmwaterverbruik een stuk lager, omdat die meer grofvoer krijgen. Dat neemt niet weg dat verduurzaming gunstig is.

Varkenshouders

Geeft u als varkenshouder ook gefermenteerd voer voor een betere ontsluiting van voedingsstoffen? Met fermentatie maakt u de varkenssector alvast een stukje duurzamer, omdat de mestproductie lager is en ook de uitscheiding van nitraat en fosfaat daalt.

Maar dit fermenteerproces vraagt natuurlijk veel warmte. Het is heel interessant om die op te wekken met behulp van zonnecollectoren.

Mestvergister voor de intensieve veehouderij

In elke tak van intensieve veehouderij kunt u uw stroomverbruik compenseren. Door mest te verwerken met een mestvergister, wekt u uw eigen biogas op. Dat gas kunt u gebruiken om de energierekening te verlagen. Wat over is, kunt u terugleveren aan het gasnet.

Afgezien van duurzaamheid en kostenbesparing heeft een mestvergister twee belangrijke voordelen: hij zorgt voor minder milieuschade dan bij traditionele landbouwmethoden en verbetert de bodemkwaliteit, omdat de mest organisch is en voedingsstoffen toevoegt aan de bodem.